Roma

Pe lângă toată nebunia de la muncă și cu proiectele personale, planurile de început de an au inclus și plecările pe undeva de ziua fiecăruia.

Am început cu ziua lui W., fiind și prima, îi luasem bilete spre Roma drept cadou de Crăciun așa că în februarie ne-am luat zborul alături de M. pentru câteva zile în orașul etern.

Eram pentru a doua oară în Roma și spre norocul nostru am prins vreme călduță și zile pe tihnă, terase deschise și forfotă, plin de turiști și peisaje faine.

Am stat la doar 10 minute de mers pe jos de Fontana di Trevi așa că serile ni le-am petrecut admirând fântâna și turiștii, cu o nelipsită înghețată în mână.

Am mers mult pe jos, dar ca de obicei când suntem într-un oraș mare, Uber ne-a venit în ajutor. Am dat peste mulți români, de la doamna drăguță care ne-a lămurit cu stațiile de autobuz, la șoferul de Uber stabilit acolo de 15 ani, Roma e cosmopolită și vie, plină de savoare și istorie.

Pastele și tiramisu-ul de la Tiberino au rămas pe lista noastră de must try și pe viitor, la fel și priveliștile de deasupra Romei de pe monumentul Altare della Patria pe care am urcat pentru prima dată.

Sicilia

Escapada asta nu era în plan, ne gândeam ca pentru ziua domnișoarei să fugim prin țară, să mergem la 7 scări că ne-am tot propus și nu am mai reușit să ajungem.

Din discuții în discuții, Sonia ne-a propus să plecăm în Sicilia câteva zile, sărbătorind astfel și zilele de naștere ale lui A. și M.

Și iată-ne aterizați în Catania, după un zbor cu escală la Milano, în căutarea mașinii pe care o rezervasem cât eram în drum spre aeroport. Vacanța asta a fost presărată cu peripeții, ba probleme cu închiriatul mașinii pentru care ni s-a cerut încă o garanție de 1500 de euro pe lângă asigurarea pe care o luase A. deja, ba ghiozdane uitate prin restaurantele din Milazzo, ba ploaie torențială într-una din nopți de am zis că aia e, ni s-a terminat vacanța, o urcare pe Etna pe ploaie și multe altele pe care nici nu mi le mai amintesc, nu de alta, dar eram așa plini de voie bună încât am zis că fie ce-o fi, noi ne bucurăm de vacanța asta și de priveliștile Siciliei.

Catania a fost o experiență interesantă, cazarea din apropierea portului a fost într-un apartament la ultimul etaj al unei clădiri istorice. Intrarea acolo ne-a cam băgat în sperieți, dar când am deschis ușa apartamentului, am pășit într-o altă lume. Cu povești rămase în firide prin care se vedea lemnul original de contrucția clădirii, camerele cu bolți înalte și pereți în care erau lăsate zone prin care se vedea cărămida, tare fain ne-a fost.

După o primă noapte în Catania, ne-am petrecut o zi în Taormina. Da, orașul cel mai turistic al Siciliei, dar poate pe bună dreptate, pentru că e plin de locuri desprinse din povești, peisaje de vis și plaje care te îmbie să te lași adormit de sunetul valurilor.

Următoarele trei nopți le-am petrecut în Milazzo pe care l-am explorat în lung și în lat, o zi am dedicat-o unei ieșiri în Palermo, iar la întoarcere am mai petrecut o noapte în Catania pentru că domnii noștri și-au dorit să urce pe Etna. Și au urcat. Cu mașina. Pe ploaie. 😂😅🤣

Încă râd când îmi aduc aminte cum arătam toți ca niște pui plouați, gândindu-ne dacă mai are sens să urcăm cu telecabina prin peisajul acela din altă lume. Am luat decizia deșteaptă și ne-am întors la cazare, ca pe seară să cinăm în Acireale, o mică așezare pe a cărei străzi încă mai era cenușă de la ultima erupție din februarie.

Din experiențele noastre siciliene, ce e pe lista de încercat:

  • granita – eu am tot refuzat să mănânc ceva dulce la desert că na, obișnuința cu micul dejun autohnon, dar în ultima zi din Milazzo am zis să-i dau o șansă și nu mi-a părut rău. Un amestec ciudat de un soi de înghețată de căpșuni (mai era cu cafea, fistic și altele), cu frișcă și care se mănâncă cu ceea ce ei numesc brioșă (arată ca o bulcă și e dintr-un aluat dulce ca de cozonac neumplut);
  • arancini – o bilă de orez prăjită, care la interior are ragu, mozarella sau alte umpluturi. Nu pot să spun că a fost pe placul meu, m-a dus cu gândul la sarmale fără coajă, prăjite;
  • pizza, pasta și salatele Caesar, aici nu cred că mai e ceva de spus, mâncarea italiană nu m-a dezamăgit vreodată;
  • Taormina – priveliștile de la teatrul antic și un tur al stațiunii;
  • Giardini Naxos – plaja e superbă;
  • Milazzo – priveliștile de la castel și o plimbare până la Capo di Milazzo, cu o coborâre până la mica piscină naturală formată la bază;
  • Palermo – un tur cu trenulețul pe la cele mai importante obiective, durează cam 45 de minute și ajunge atât clădirile istorice cât și alte puncte de interes;
  • Etna – urcarea este ca o incursiune într-un peisaj apocaliptic, totul este negru, lava aceea îți dă senzația că ești pe altă planetă.
  • sicilia-mai-2022-monarch-social-hub