În luna august am fost nominalizată de colegii din Rădăuțiul Civic pentru a participa în programul Open World, un program de 10 zile care presupune un schimb de experiență finanțat integral de Congresul Statelor Unite ale Americii, implementat prin Congressional Office for International Leadership și American Councils în România.

Cu bucurie am aflat că am fost selectată pentru a face parte din a doua delegație de 20 de reprezentanți ai diferitelor asociații non-guvernamentale și guvernamentale, astfel că între 19 și 29 octombrie am avut ocazia să călătoresc în Statele Unite.

Menit să faciliteze schimburi de experiență profesională pe diferite teme de interes, delegația din care am făcut parte a participat la întâlniri în Washington D.C., apoi pentru 8 zile, într-o comunitate gazdă, în Des Moines, Iowa.

Având în vedere eforturile asociației din ultimele nouă luni, tema principală a delegației din care am făcut parte a fost instrumente de integrare ale refugiaților, dar pe parcursul programului am atins și alte subiecte de interes cum ar fi construirea unei comunități, sănătate mintală sau parteneriatele public-private.

Pentru că programul este gândit nu doar ca un instrument menit să stabilească relații reciproc avantajoase între reprezentanți ai comunităților din România și din State, ci și ca o întreagă experiență culturală, vizita la Washington a inclus nu doar prilejul de a participa la un seminar susținut de dr. Sam Potolicchio pe tema leadership-ului în contextul culturii americane, sau a primi o introducere în sistemul federal american de la dr. James M. Quirk, ci și vizite în punctele principale de atracție ale districtului.

M-am folosit din plin de cele două zile în Washington nu doar pentru a stabili legături cu ceilalți delegați din program, ci și pentru a explora zona și a cunoaște mai mult din cultura americană. 

Librăria Congresului, complexul de muzee Smithsonian, Capitoliul, Casa Albă, Washington Memorial și Roosevelt Memorial sunt doar câteva dintre atracțiile vizitate și fiecare dintre ele ne-a surprins.

Nu cred că e surpriză că Librăria Congresului mi-a acaparat cel mai mult atenția, dar cred că locul meu favorit a fost campusul universității Georgetown, vizitat la ceas de seară, prin cartiere pitorești, decorate de Halloween în cele mai suprinzătoare moduri.

Un campus care parcă te invita să te muți acolo, cu activități sportive pe stadion chiar și destul de târziu în noapte și o galerie care ne-a făcut să poposim și să ne umplem de energia aceea faină.

Plecarea în Iowa a fost o noutate pentru că trebuie să recunosc că nu aș fi avut de gând să vizitez această zonă dacă nu era programul Open World, dar și pentru că, pentru prima oară, aveam să am parte de o experiență pură și autentică, în cadrul unei familii gazdă.

Trinh și Ben Le-Coulter nu doar că ne-au deschis ușa casei lor, dar au avut grijă să bifăm diferite obiective turistice din Des Moines și din zonă. Cultura, arta, plimbările prin parcuri, târgurile, picturile murale, cafeaua de specialitate servită în borcane, cele mai mari porții de mâncare văzute vreodată sau apa cu gheață indiferent de temperaturile exterioare, au făcut din experiența noastră un tablou cuprinzător despre ceea ce înseamnă viața în Statele Unite.

Zilele de luni și până vineri ne-au fost pline de întâlniri, câte 2-3 și chiar 4 pe zi. Asociația gazdă, Iowa International Center a fost facilitatorul nostru în plan local, dar am avut ocazia să aflăm și mai multe detalii despre activitatea lor, precum și să ,,fur” câteva exemple de bune practici, cum este gala Passport to Prosperity organizată de 20 de ani cu scopul de a răsplăti eforturile unor oameni cheie din comunitatea locală.

Schimbul de experiență a cuprins vizite și discuții cu principalele organizații active în comunitate:

  • US Comittee for Refugees and Immigrants
  • Iowa Department of Health and Human Services
  • Des Moines Area Regional Transit Authority
  • World Food Prize
  • Catholic Charities
  • American Red Cross
  • Sonia Parras Law Office
  • Drake Legal Clinic
  • Des Moines Civil and Human Rights Commision
  • Iowans for Ukrainians 

Nevoile identificate la nivel local sunt asemănătoare și totuși diferite din multe puncte de vedere. Un call center care oferă servicii de traducere poate avea în portofoliu până la 180 de limbi străine la nivel național, arătând încă o dată că Statele Unite a devenit acasă pentru toate naționalitățile lumii.

Serviciile de integrare ale migranților pot fi oferite gratuit între 90 și 180 de zile de la relocarea în State Unite, dar se pot extinde și până la 5 ani în anumite condiții, efortul organizațiilor fiind extins pe mai multe planuri, de la suport financiar, transport pentru vizitele medicale, organizarea de cursuri în comunități, găsirea unei locuințe sau a unui serviciu.

Iowa a fost primul stat al SUA care a primit cu brațele deschise refugiați după războiul din Vietnam, astfel experiența lor este una extinsă și se vede nu doar la nivel de politică locală ci și în activitățile ONG-urilor.

Dincolo de provocările cu care se confruntă zilnic, am avut ocazia să întâlnim oameni pasionați de munca lor, pentru care orientarea spre a găsi soluții este permanentă și nu doar o activitate de moment.

Am întâlnit profesioniști cu ani de experiență în spate în organizarea comunitară, strângere de fonduri și dezvoltarea de programe menite să crească gradul de implicare a cetățenilor în viața comunității.

Deși în opinia mea, la nivel local implicarea nu este la nivelul la care ar trebui să fie, sper și îmi doresc nespus ca pe viitor, prin aportul fiecăruia dintre noi, să dezvoltăm o comunitate capabilă să facă față provocărilor în mod eficient și care să ofere oportunități diverse cetățenilor ei.

Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a experimenta ceea ce înseamnă cultura americană la firul ierbii, de a fi inspirată din profesionalismul lor, dar și pentru că am avut ocazia să cunosc colegi de delegație cu care am legat prietenii strânse și cu care îmi doresc să pot colabora pe viitor.

Obosite după nebunia de jetlag care ne-a dat peste cap cu cele 7 și 8 ore de diferență de fus orar, un program plin și activități din cele mai diverse, zâmbetele de pe fețele noastre la escala din Chicago în drum spre casă, cred că spun totul despre experiența noastră în programul Open World.

Ana, Natalia, Alina, Livia și Bianca, colegele de delegație: